mentorius

Geschreven door mentorius

De functie van praktijkmanager is een relatief nieuwe functie in de zorg. Praktijkmanagers zijn verantwoordelijk voor de interne bedrijfsvoering van een Praktijk, zoals personeelsmanagement, financiën, marketing en kwaliteitsmanagement. Ze spelen een belangrijke rol in het zorgen voor een efficiënte en effectieve Praktijk.

Taken en verantwoordelijkheden

De taken en verantwoordelijkheden van een praktijkmanager zijn divers en variëren afhankelijk van de grootte en aard van de Praktijk. Enkele van de belangrijkste taken zijn:

  • Personeelsmanagement: De praktijkmanager is verantwoordelijk voor het werven, selecteren, inwerken en begeleiden van personeel. Ze houdt toezicht op de loonadministratie en de arbeidsvoorwaarden.
  • Financiën: De praktijkmanager is verantwoordelijk voor het budgetbeheer, de facturatie en de administratie. Ze houdt toezicht op de financiële prestaties van de praktijk.
  • Marketing: De praktijkmanager is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van de praktijk. Ze zorgt ervoor dat de praktijk bekend is bij potentiële patiënten.
  • Kwaliteit: De praktijkmanager is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorgverlening. Ze zorgt ervoor dat de praktijk voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen.

Benodigde kennis en vaardigheden

Om als praktijkmanager te kunnen werken, is het belangrijk om over een aantal kennis en vaardigheden te beschikken. Deze zijn onder andere:

  • Medische kennis: Praktijkmanagers moeten in staat zijn om medische termen en concepten te begrijpen.
  • Managementvaardigheden: Praktijkmanagers moeten in staat zijn om een team te leiden en processen te managen.
  • Communicatievaardigheden: Praktijkmanagers moeten in staat zijn om effectief te communiceren met verschillende doelgroepen, zoals patiënten, medewerkers en zorgverzekeraars.

Opleiding

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de praktijkmanager. De functie Praktijkmanager is ingedeeld op 3 niveaus, te weten Praktijkmanager A (schaal 7), Praktijkmanager B (schaal 8) en Praktijkmanager C (schaal 9). De opleiding Hoger Praktijkmanager Zorg en Welzijn hbo niveau van Mentorius voldoet aan de eisen voor niveau A, niveau B en niveau C voor kleine praktijken. Zie voor meer informatie (https://www.mentorius.nl/opleidingen-trainingen/hoger-praktijkmanager-zorg-en-welzijn-mentorius/   )

Ook de opleiding Hoger praktijkmanager Zorg en Welzijn van Ogive opleidingen voldoet aan deze eisen. ( https://www.ogive.nl/Bedrijfsopleidingen/Opleidingen/Management/Praktijkmanager/HogerPraktijkmanager_Zorg_Welzijn.htm )

De opleidingen PostHBO Praktijkmanager Zorg en Welzijn van Mentorius en van Ogive opleidingen, voldoen aan de eisen voor niveau C voor grote praktijken.

Zie voor meer informatie https://www.ogive.nl/Bedrijfsopleidingen/Opleidingen/Management/Praktijkmanager/POST_HBOPraktijkmanager_Zorg_Welzijn.htm

Toekomstperspectief

De functie van praktijkmanager is een groeiende functie in de zorg. De toenemende complexiteit van de zorgverlening en de veranderende wet- en regelgeving maken het steeds belangrijker dat Praktijken beschikken over een praktijkmanager die de interne bedrijfsvoering kan managen.

Meer weten?

Wil je meer weten wat je kunt doen om de Praktijk te laten voldoen aan de nieuwe eisen?
Bel dan een van onze adviseurs op 079-3619201 of vraag informatie aan via info@mentorius.nl

https://www.mentorius.nl

Je organisatie helpen om te verbeteren?

Denk eens aan een opleiding kwaliteitsmanagement. Onze studieadviseurs helpen je graag de juiste training te kiezen.

Deel deze pagina